Instrukcja rozpalania w kominku
Rozpalenie ognia może być czasem trudne Ci z nas, którzyprzybyli zimą do wychłodzonego domu wiedzą, że istnieje wiele różnych sposobów, aby wzniecić ogień. Jednakże, jest pewna metoda sprawiająca, ze rozpalenie ognia jest łatwe, a na dodatek najlepsza dla środowiska. Eksperci często mówią o rozpalaniu od góry na dół lub od dołu do góry. My zalecamy od góry. Ta metoda daje mniej sadzy i popiołu, zapewnia lepszy dopływ powietrza i sprawia, że pierwszy ładunek drewna pali się dłużej. W każdym bądź razie, aby rozpalić ogień potrzebujesz: kilka większych polan drewna 8 do 12 szczapna rozp
1

POWIETRZE I DREWNO KOMINKOWE
Upewnij się, że wszystkie przepustnice kominka są otwarte. Ułóż polana nadnie paleniska. Ważne jest, żeby drewno było rozłupane i suche. Polana mogąbyć tak grube jak pięść lub grubsze
2

DREWNO ROZPAŁOWE
Następnie ułóż na polanach warstwę szczap na podpałkę, a jeszcze lepiej dwie lub trzy warstwy. Pamiętaj, że powietrze jest ważne – zachowany odstęp ok. 1 cm pomiędzy kawałkami drewna to idealne rozwiązanie. Drewno na podpałkę nie może być zbyt grube, małe szczapy o średnicy 2-4 cm są idealne
3

PODPAŁKA
Ułóż kilka kawałków podpałki na górnej warstwie szczep albo użyj gazety.
Uwaga! : Gazeta daje dużo popiołu i przyczynia się do wytworzenia większej ilości sadzy
4

PODPAL TO!
Ostatni krok jest prosty, wystarczy podpalić i zamknąć drzwi! Niektóre kominy potrzebują więcej czasu niż inne, aby wytworzyć dobry ciąg. Jeżeli ciąg kominowy jest niewystarczający, to dobrym pomysłem jest lekkie uchylenie drzwi pieca, dopóki się nie rozgrzeje. Jeśli budynek jest „zbyt” szczelny, możesz otworzyć okno. To samo dotyczy sytuacji gdy działa wyciąg kuchenny.